tiistai 22. helmikuuta 2011

Viipurin aarre ja toinenkin kahvipurkki

Kirppishamsterilla on pieni kokoelma vanhoja peltipurkkeja, kahvi- tee- ja makeisrasioita. Ne ovat kauniita, koska niissä on patinaa ja käytön tuomaa kuluneisuutta, Kelpuutan vain purkkeja jotka ovat ajalta ennen viivakoodia eli ennen vuotta 1977.
 Viimeisin löytö on Alftanin HOVI N:o 100 laatukahvia purkki. Ferd Alftanin paahtimo toimi Viipurissa ennen toista maailmansotaa.  Oy G.W. Sohlberg Ab on valmistanut peltipurkin 1930-luvulla. Hovi tekstin typografia ja taustakuva ovat tyylipuhdasta funktionalismia. Purkin ruskeassa kannessa on hauskoja pieniä kultaisia kahvipapuja.  Kun purkin aukaisee tulee vieno kahvin tuoksu, mielessäni näen kuparipannun hellankulmalla ja pöydällä liinan päällä kukkakuviolliset kahvikupit odottamassa kahvin selkeentymistä.

Netistä löytyi hieman tietoa Alftanin kahvipaahtimosta joka on  vuonna 1879 perustettu yritys. Aluksi se harjoitti siirtomaatavaroiden tukkukauppaa. Vuonna 1931 on ollut Hovi-kahvin arvostelu- ja iskulausekilpailu jonka eräs palkittu iskulause  on tällainen.
 "Tuoksu vieno, maku hieno,
 laatu vahvin, Hovi-kahvin".
Sininen purkki vieressä on helsinkiläisen OKA paahtimon  KUTSU- kahvipurkki, jota myytiin vuonna 1938 rahoittamaan Helsingin Olympiastadionin rakentamista. Helsingin olympialaisten piti olla vuonna 1940, mutta sota muutti kaiken.

2 kommenttia:

  1. Oi ihanat peltipurkit. Varsinkin tuo HOVI on ihana. Itselläni on kokoelma Hangon keksin pyöreitä vihertäviä kolibrirasioita, toisinsanoen viisi samanlaista askia, joissa säilytän korujani ja muuta tilpehööriä. Niitä haluaisin lisää, jos jostain löytäisi. Kahvipurkkeja ym. on kyllä puodin hyllyissä, mutta niitä en itselleni ole halunnut keräillä.

    VastaaPoista
  2. Minullakin on Hngon Kolibrirasia, se on niin kaunis ja toinen pyöreä keksirasia on Ipnokselta jossa on vaaleanpunaisia neilikoita kannessa.

    VastaaPoista