sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Häränsilmä, Kaj Franck ja käyttöastioita kauniiseen arkeen

Eilen Kirppishamsteri pyörähti kirppiksellä lauantain kunniaksi ja sieltä löytyi Hamsterin ensimmäinen iso ruskea Häränsilmä 3 eurolla.Ja se on ensimmäinen Häränsilmä, jonka hinta on kohtuullinen. Aiemmin en ole raaskinut ostaa itselleni  Häränsilmä, koska hintapyynnöt ovat olleet Hamsterille liian korkeat tai sitten astian kunto on ollut korkeintaan tyydyttävä.

 Astian kyljessä  on tarrat Jossa yhdessä lukee Salama suurteho, toisessa on Akkuteollisuus ja kolmannessa T logo. Kyseessä lienee akkufirman liikelahja.  Häränsilmä on Kaj Franckin 1956 suunnittelema tuhka-astia
jota valmistettiin Nuutajärvellä vuosina 1956-71. Häränsilmää on kahta kokoa ja useita eri värejä: kirkas, ruskea, vihreä, harmaa, petrolinsininen, koboltinsininen, oliivinvihreä ja harvinaisina punainen ja violetti.
Pieni Häränsilmä oli suosittu matkamuisto, niissä on  paikkakuntatarra kyljessä.Kirppihasmterin suosikki suunnittelijoihin kuuluu Kaj Franck, (1911-89) jolla on 100 vuotis juhlavuosi . Hamsterilla on paljon Kiltaa, käyttölasiastioita ja aterimina Scandiaa.
Mieltymys näihin johtaa  tietysti jo lapsuudesta,  kotona oli Kiltaa, Scandiaa ja Koti-sarjan lasistoa.
Hamsteri pääsi myös nauttimaan Kaj Franckin opetusta 1980-luvun loppupuolella , kun hamsteri oli täydennyskoulutuksessa. Franck luennoi omasta tuotannostaan ja suunnittelufilosofiastaan ja käytännössä opeteltiin suunnittelemaan kahvikuppi.  Mielikuvaksi jäi miellyttävä  opettaja ja ihminen ja että hyvän ja kauniin kahvikupin suunnittelu ei ole niin yksinkertaista kuin äkkiä luulisi. 

Kun Hamsteri lähti opiskelemaan niin Hamsterin äiti pakkasi mukaan Kaj Franckin Sorsakoskelle 1952 suunnitteleman Scandia-sarjan teelusikat ja kakkulapion. Scandiaan, joka valmistettiin 1952-89, kuuluu paljon osia ja niitä on Kirppishamsteri hankkinut vuosien saatossa hissunkissun. Viimeisin hamstarus on launtailta jolloin löytyi jälkiruokalusikka ja haarukka  yhteensä 10 eurolla. Toiveissa olisi pari isoa ruokalusikkaa lisää ja salaatinottimet.
Erityisesti lusikoiden pyöreä muoto ja urakoristelu miellyttää minua. Sorsakoski oli Hackmanin tehdas ja konsernin kasvaessa aterinten leimaksi tuli Hackman. Kirppishamsteri  on ihmetellyt  miksi ei Scandia ole tullut uustuotantoon.  Yhdessä Kilta (Teema), Kotisarjan tai Kartiolasien kansa saa Scandialla  harmonisen kattauksen, varsinkin kun siihen yhdistää saman aikakauden pöytäliinan ja kankaiset  lautasliinat.

Kilta sarjaa  Arabia valmisti 1952-75 fajanssina, väreinä olivat musta, valkoinen, keltainen, vihreä, ruskea (vuosina 1952-56) ja koboltinsininen (vuosina 1954-75). Kilta oli todella moniosainen ja hyvin suosittu astiasarja ja koska  sen leimat lyötiin lasituksen päälle ne ovat useimmiten kulunet pois. Killan esineistä tekee edelleen kirpputoreilla löytöjä jos tunnistaa mallit. Kilta tuli uustuotantoon Teemana, mutta valitettavasti Teema on nykyään hyvin karsittu  astiasarja jossa on vähän osia verrattuna alkuperäiseen.

Alla olevassa kuvassa on eräitä Kirppishamsterin suosikki astioita. Erityisesti nuo pienillä "kahvoilla" varustetut syvät lautaset ja edessä oleva sininen kulppi ovat lemppareita.Samoin ruskea teekannu  joka näkyy blogin etusivu kuvassa ja neliövadit ovat ihania.
Kirppiksiltä on tullut hamstrattua myös käyttölasia. Nuutajärven lasitehtaan puristelasista juomalasia 5023 löytyy Hamsterilta erivärisinä,se oli tuotannossa (1954-68). Franckin  Kartiolaseja on hamsterin koira voittanut agilitykisoissa tusinan verran, mutta ne ovat toistaiseksi varastossa ja arkikäytössä ovat 5023 lasit. Usein kirppiksillä  myydään Franckin laseina  Tapio Wirkkalan  Iittalan lasitehtaalle suunnittelemaa juomalasia 4090, jota valmistettiin vuosina   1956-61.Iittala halusi oman värilasin  Nuutajärven suositun Kaj Franckin suunnitteleman 5023 kilpailijaki. Lasimallien ero on kuitenkin selvä, Wirkkalan lasi kapenee  lasin suusta kohti pohjaa ja Franckin lasi on suora suusta pohjaan. Hamsterilla on muutamia Wirkkalan laseja myös.


Puristelasia 5023 valmistettiin kolmessa eri koossa 6,18,35 cl .
Luhti oy on valmistanut teakisen mausteikon jonka sinappiastia on  harmaa puristelasi 5023. Tämäkin on hamsterin kirppislöytö jo useamman vuoden takaa.
Tuoppi 5602 oli tuotannossa  1954-67 ja  kaadin oli tuotannossa 1954-71.Puristelasisia neliömäisiä  lasilautasia 5269  (valmistettiin  1954-68) ja pyöreitä 5268 (valmistuksessa 1954-67) löytyy Hamsterin kaapeista useammassa eri koossa.


Erilaisia lasikulhoja on hamsterilla useita, kuvassa on iso salaattikulho..

Sekä Fasetti  (1963) ja  Prisma (1967)  sarjojen jälkiruokakulhoja muutama kappale.

5 kommenttia:

 1. Silmä lepää ja mieli hykertelee näitä sun ihania postauksiasi lueskellessa :)

  VastaaPoista
 2. No ihan samaa just mietin kuin Wihtorikin, että oikein ahmin kuvia ja tekstejä. :D

  Mulla on värillisiä puristelaseja, mutta en tiedä, että mitä sarjaa tai kuka suunnitellut. Osaatko vinkata, että mitä ne olisi? Lasit on paksumpaa kuin kartiot ja malli on alaspäin suippenava. Siis sisäänpäin kaartuva. Tästä linkistä näet ehkä jotain mallista
  http://minna-talomaalla.blogspot.com/2009_06_01_archive.html

  Kaksi niistä on mummulan peruja, koboltti ja punavioletti. Kaksi olen raaskinut ostaa lisää: savunharmaan ja toisen violetin, mutta huomasin, että ne violetit on keskenään eri korkuisia (?), ihan himpun verran vaan, muutaman millin.

  Olen saanut lahjaksi venäläisiä tsaikkalasin pidikkeitä ja ne lasit käyvät niihin just, eikä melkein. Vielä pitäisi löytää kaksi lisää, mutta kun pitävät ihan häijyn kovaa hintaa. Punainen olisi kiva, mutta se hinta...

  Nuo killan korvalliset on aivan ihania!! Kotona oli vihreää kiltaa ja jonkun verran olen bongaillut kirppiksiltä lisää. Ne isot pyöreät kulhot on upeita myös siitä sarjasta.

  VastaaPoista
 3. Minna, kuvasta ei näy kuinka lasit kapenevat alaspäin. Mikäli ne kapenevat voimakkaasti, enemmän kuin Kartiolasissa, niin kyseessä on Riihimäen lasin värillinen puristelasi, jonka mallin lasitehtaan väki löysi Hannoverin messuilta Saksasta ja kopio sen. Näitä laseja aloitettiin valmistaa 1950-luvulla.

  VastaaPoista
 4. Jostain olin saanut ajatuksen, että olisivat Riihimäen 50-lukulaisia, joten varmaankin on kyse tuosta sinun mainitsemastasi lasista.
  Lasi kapenee voimakkaasti, paljon enemmän kuin Kartiossa. Yläreunan halkaisija on 7,4 cm ja alareunan 4,7 cm, korkeus on 8,2 cm.

  Aika sopisi mummolaan hyvin ja äitini muisteli, että niitä olisi ollut 6kpl eri värisiä. Olen omieni lisäksi nähnyt ainakin punaisia, mutta muista väreistä en tiedä (sin-viol-harm-pun). Voihan olla, että niitä on vain neljää väriä, eikä kuutta.

  Jos jossain näet niitä myynnissä, niin vinkkaatko vaikka blogiini, kiitos! Kirppiksillä en ole niitä nähnyt oikeastaan koskaan ja antiikkiliikkeissä niistä pyydetään (tai ainakin joskus pyydettiin, nyt en ole vähään aikaan käynyt) yli 20,-/kpl.

  VastaaPoista
 5. Kyllä lasisi ovat Riihimäen laseja hannoverilaisia.Ystäväni osti niitä kirppikseltä koboltinsinisiä 5 e kappale. Värillinen lasi on nykyään niin suosittua, että on vähän säkästä kiinni osuuko kohdalle. lisäksi jos on jonkun taiteilijan juhlavuosi, niin hänen tuotantonsa tulee tutummaksi ja hinnat nousevat ja tavarat pidetään kaapin yllähyllyllä eikä niitä siirry myyntiin.

  VastaaPoista