tiistai 22. maaliskuuta 2011

Hamsteri ja Marimekko

 Kirppishamsteri alkoi muistella omia Marimekkomuistojaan sen kunniaksi, kun Marimekko täyttää 60 vuotta tänä vuonna.
 Kirppishamsterin ja Marimekon yhteinen taival alkoi jo 1960-luvulla lapsena. Hamsterin äiti ompeli Marimekon kankaista A-linjaisia mekkoja, joiden mallin sai hamsteri itse suunnittella. Ensimmäinen mekko oli Maija Isolan Mansikki kankaasta tarhaikäisenä.
Kevätjuhla ja joulujuhlamekkoja oli äidin tekeminä ainakin Maija Isolan  Karhunkukka, (vihreällä pohjalla vaaleanpunaiset kukat  (1964)  Kivet (1956) ja Kaivo (1964) kuoseista. Kankaita käytiin ostamassa Lahdesta missä oli Marimekon myymälä tai Helsingistä.
Omassa huoneessa oli lukioikäisenä itsetehty vihreä Unikko rullaverho. Noilta ajoilta on jäljellä ihan kaupasta ostettu Marimekon liivihame joka käy vielä tunikasta.

Opiskeluaikana oli hamsterilla useita valmiina hankittuja Marimekon vaatteita joita ostettiin kesäansioilla alennusmyynnistä. Silloin oli hauskoja lappuhaalareita ja -hameita kapearaitaisesta kankaasta.Marimekot päällä interrailattiin ympäri Eurooppaa. Maailmalla muut suomalaiset tunnisti tasaraitapaidoista jo kaukaa.

Marimekon makkarankuorissa kuten Hamsteri kavereineen kutsui pitkiä tasaraita yöpaitoja, nukuttiin opiskelukämpissä ja  vähäisen astiaston hienous oli Muija kuviolla koristettu iso  pyöreä peltitarjotin. Marimekon vaatteet.olivat kestäviä ja Hamsteri on  marimekkolapsuuden seurauksena edelleen hyvin mielistynyt värikkäisiin kuoseihin.Kirppishamsteri ja beige eivät sovi samaan lauseeseen.

1980-luvun puolivälissä alkoi etääntyminen Marimekosta , kuosit eivät olleet enää kauniita, eikä vaatteet tuntuneet omilta. 1990-luvun lopula  tulivat kirpishamsterin elämään ensin Tasaraita ja Jokapoika paidat. Sitten kankaat  ja vintage Marimekot ja sitten homma lähti käpälästä. Paitsi Unikkoa on hyvin vähän, koska sen ylitarjonta kyllästyttää. Hamsterin vinjettikuvassa on omenapuun alla kaksi 70-lukulaista retkituolia jotka on tuunattu uusiksi ja kankaana on Unikko-markiisia, löytöpalakorista.

Vintage löydöistä on esimerkkinä muutaman vuoden takaa  Vuokko Nurmesniemen   Pirput parput kuosia mekko 70-luvulta, joka on kaunis tunikana.


 
Kaikenlaista kivaa löytyy kirpputorilta. Hamsterin talviulsterina on Ritva Fallan Marimekolle suunnittelema hiirenharmaa täyspitkä villakangastakki 30 eurolla ja 10 eurolla löytyi Marimekon sadetakki 70-luvulta.

Hamsteri on tehnyt viime aikoina muutamia tosi  hyviä marimekkohamstrauksia.
Kirppislöydöistä hienoin on Maija Isolan  "Musta lammas" 1957 kankaasta tehty lapsen pussilakana. 5 eurolla. Vintage kangas on erinomaisessa kunnossa. siitä muistin että meillä oli korituolin tyynyt tehty Isolan samanaikakauden  ja samantyylisestä Kuninkaat kankaasta, joka oli minusta lapsena kaunis. Kankaan päällä on samalta kirpputorilta G.W Sohlbergin  valmistama pieni Marimekon peltipurkki 50 centillä.Sohlberg lopetti peltipurkkien valmistuksen 1990-luvunpuolivälissä, joten arvelen mallin olevan 1980-luvun lopulta tai -90-luvun alusta.


Toinen kangas on vuodelta 1972, Katsuji Wakisakan "Nekku"


Marimekon nykyisistä nuorista suunnittelijoista Kirppishamsteri tykkää Maija Louekarin ja Sanna  Annukan kuoseista.

Maija Isolan Muija (1969) on kuvina gws valmistamassa Marimekon peltitölkissä  löytyi kirppikseltä tammikuussa 4 eurolla.Kirppishamsterille ei kelpaa uudet Kiinassa tehdyt tölkit, vaan  niiden pitää olla vanhoja kotimaisia Sohlbergin tuotantoa..

3 kommenttia:

  1. Hamsteri tuntee hyvin Marimekkoa, oli mielenkiintoista lukea! Klassikkoja, jos on kaunista tai hauskaa, kannattaa aina ostaa :) Hyviä löytöjä on kohdallesi sattunut.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen juttu. Minä myös olen suunnitellut jotain Marimekkopostausta kun olen niiden kankaiden suurkuluttaja. Pöytäliinat on suuri heikkoutuni.

    VastaaPoista
  3. Auli odotan sinun Marimekko postaustasi, on mielenkiintoista minkälainen eri ihmisten suhde on Marimekkoon ja mitä ihanuuksia löytyy eri ihmisiltä.

    VastaaPoista