torstai 15. syyskuuta 2011

Polku-Singer -yli 100 vuotias kaunotar, ompelukoneiden aatelia

Kirppishamsterilla on sähköompelukone, mutta rakkaampi on yli satavuotias polku-Singer. Se on hyvin kaunis ja kuten kaikilla vanhoilla Singereillä, sillä on yksilöllinen sarjanumero laatassa; V 141108.  Mikä tarkoittaa että tämä ompelukone on valmistettu vuonna 1908, ja se on malliltaan sellainen koppasingeri. Singerien valmistus alkoi vuonna 1851 kun Isaac Singer sai patentin ensimmäiselle koneelleen.  USA:n lisäksi Singerillä oli tehtaita Yhdysvaltojen lisäksi  Kanadassa, Englannissa ja Venäjällä. Kirjain numerosarjan edessä  kertoo valmistuspaikkakunnan. V tarkoittaa tehdasta Clydebankissa Skotlannissa  eli Iso-Britanniassa. Koneeni malliksi arvelen 27.


Kirppishamsteri osti koneensa  vuonna 1993 vanhaintavarain kaupasta muutamalla kymmennellä markalla. Se oli tullut suoraan kuolinpesästä ja koneen laatikosta löytyi rasiallinen varaneuloja,puolia, jalkoja . Kaikki oli viimeisen päälle pidettyä kuin uusia. Koneella ompelin kaikki tarpeellisen koko 1990-luvun ajan.Polkukoneet ovat persoonallisia laitteita, niissä on kauniit koristelut ja käsityön leimaa. Tässä minun koneeni mallissa on koristeena kaunis, kullanvärinen , egyptiläinen sfinksi. Koristeaiheen nimi on Memphis Sphinx.
Poikasena Kirppishamsteri oppi  käyttämään ompelukonetta  juuri polkukoneella. Aluksi  hamsteri teki  7-9 v iässä läksynsä äitinsä Tikka ompelukoneen päällä, jonka koneosa keikautettiin levyn alle. Samalla kun Kirppishamsteri teki läksyjä hän  polki  koneella tarmokkaasti  ja se auttoi keskittymään paremmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti