tiistai 25. lokakuuta 2011

Kirppishamsteri ja Aarikka sekä uusi Retroaarteet kirja

Kirppishamsterilla on pesässään muutamia Aarikan 1960- luvun esineitä. Aiemmissa postauksissa olen kertonut Aarikan peltipurkeista joita minulla on  Nyt ovat vuorossa kynttilänjalat. Aarikka aloitti puusta sorvattujen kynttilänjalkojen valmistuksen 1960-luvulla.  Lapsena sain 60-luvulla joululahjaksi pyöreän tummansinisen kynttilänjalan jonka kanssa poltettiin pieniä pyöreitä Juhavan valmistamia kynttilöitä. Nämä Juhavan kynttilät olivat Timo Sarpanevan suunnittelemia ja niitä oli pieniä ja isoja palloja.

Viime jouluna sain lahjaksi ystävältäni puisen kynttilänjalan ja tämä on  kirpputorilöytö. Tässä kuussa löysin  kullanvärisen kirppikseltä 1960-luvun Tulitukka kynttilänjalan. Se oli vielä ihan käyttämättömänä a
alkuperäispakkauksessaan.
Sitten kirppishamsterilla on jyhkeämpi ja erilainen Aarikan kynttilänjalka jonka musta jalkaosa on rautaa ja puuhelmien väritys on jo haalistunut. 1960-luvun kynttilänjalka tämäkin.


Tässä lokakuussa on ilmestynyt kaikille kirppishamstereille sopiva kirja  Anna-Kaisa Huuskon kirjoittama Retroaarteet, WSOY. Siinä esitellään 1950-70 lukujen suomalaista muotoilua. Ihan mainio opus, josta löytyy tietoa suomalaisista retroesineistä.. Kirjassa esitellään valaisimia, keittiöesineitä, painokankaat,pellavat,muovit, huonekalut,ryijyt,tapetit jne.  Juho Huttusen kuvitus on herkullinen. Mutta moni tuotemerkki kuitataan parilla rivillä tai esitellään ylimalkaisesti., koska samojen kansien sisälle halutaan kaikki suomalaiset retroesineet. Retroaarteet -kirjassa esitellään suomalaisia suunnittelijoita. Emaliesineiden koristeiden suunnittelijana  esitellään Esteri Tomula, mutta Raija Uosikkista ei, mainitaan vain nimi. Pelkästään huonekaluista ja valaisimista olisi saanut oman kirjansa, samoin emaliesineistä ja peltipurkeista.  Silti hamsteri osti sen kirjahyllyynsä käsikirjaksi ja iltalukemistoksi .

3 kommenttia:

 1. Aarikat, nuo kynttilänjalat on tosi söpöjä. kirja hankintalistalla...täytynee vinkata pukille ;)

  VastaaPoista
 2. Aarikan 60-luvun kynttilänjalat ovat söpöjä ja silloin oli tuo kulta suosittu väri kuten nytkin.
  Kirja on hyvä pukinkonttiin. Minulla oli kirppispöytä ja vähensin aarteitani, tyotosta lohkaisin osan tuon kirjan ostamiseen.

  VastaaPoista
 3. Tuon kirjan kanteen on päässyt sininen kahvipannuni. Mökillä on koristeena; kyljessä on tosin musta kuhmu. Aarikasta minulle tulee mieleen helmet ja rannerenkaat.

  VastaaPoista