sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Valoa pimeyteen, vanhoja valaisimia

Kirppishamsterin pesää valaisee talvisessa kaamoksessa vanhat valaisimet.Ne antavat ihan erityistä tunnelmaa pesään.
Keittiön katossa on Plastex Oy:n valmistama Rotaflex kattolamppu, joka tehtiin selluloosa-asetaattiputkesta, tanskalainen keksintö. Suomessa näitä tehtin 1950-60-luvuilla. Lampun myyjä väitti että lamppu on peräisin Kuopion Kestilän johtajan keittiöstä.Hamsterin erikoisaarre on Bertel Gardbergin  suunnittelema pöytävalaisin 1960-luvulta. Se löytyi kirppikseltä 3 vuotta sitten. Jalka on teakia ja pohjaan on stanssattu Gardberg, varjostin on pergamiinia joka on päällystetty pellavakankaalla. Myyjä ei ilmeiseti lampusta tykännyt koska hintapyyntö oli vain pari euroa.Yöpöydällä on lukulamppuna tällainen erikoisuus:


Lampunjalka on pyökkinen  tapettitela ja alhaalla on messinkilaatta jossa lukee Ritola & Pihlgren.Telan kuviot ovat messinkitappeja. Lampunjalka on siis Toijalassa sijaitsevan  tapettitehtaan valmistama joko liikelahjaksi tai henkilökunnan lahjaksi.Katkaisin on bakeliittia, joten lampunjalka on 1950-luvulta. Sille löytyi sopiva lampunvarjostin Stockmannin hulluilta päiviltä viime syksynä.

Lähikuvassa näkyy kuinka hieno lampunjalka on.

2 kommenttia:

 1. Toinenkin valaisinhihhuli ilmoittautuu! Ylimmäinen on upea! Tykkään myös tuosta alimmaisesta, ihana ja olet löytänyt juuri oikeanlaisen varjostimen.
  Mullakin on yksi 50-lukulainen 2-os. riippuvalaisin maitolasi kuvuilla ja yks ehkä 60-lukulainen "kiinanhattu"-mallinen messinkiä ja valkoista lasia.
  On ne vaan niin kauniita nuo vanhemmat valaisimet.
  Tykkäsin noista ed. postauksen hahmoista kaikista. Kissakangas on kyl ihan huippu!

  VastaaPoista
 2. Valaisinhihhuli olen myös. Valaisimia on hieman enemmän kuin on käyttöä, mutta on kiva välillä vaihtaa pöytälamppuja. Useinhan löytyy vain kiva jalka tai varjostin ja sitten täytyy metsästää sopivaa paria.

  Ylin valaisin löytyi Tammelan torilta Tampereelta ja kun olin lapsi, niin meillä oli 60-luvulla samanlainen mutta punavalkoinen kattolamppu keittiössä. Tulee sellainen nostalginen olo.

  VastaaPoista