maanantai 28. maaliskuuta 2011

Kalenteripyyhkeet

Kirppishamsteri on saanut mummolan perintönä kalenteripyyhkeitä 1960-70 luvuilta. Mummo sai joka joulu joululahjaksi yhden kalenteripyyhkeen yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Joululahjan antoivat Taavilan tytöt, sisarukset jotka asuivat yhdessä pienessä punaisessa mökissä jota ympäröi rehevä puutarha hedelmäpuineen ja marjapensaineen. Taavilan tytöt olivat 1960-luvulla jo yli 60 vuotiaita mummoni naapureita ja hyviä ystäviä, toinen heistä oli nuorena jäänyt leskeksi ja toinen oli naimaton koko ikänsä.Tytöt hankkivat lisäansioita matonkutomisella ja minulla oli pitkään käytössä heidän kutomansa räsymatot jotka mummo oli teettänyt. Taavilassa piti käydä aina kun olin mummolla ja lukemattomia mukavia yhteisiä hetkiä olen viettänyt tyttöjen kanssa, juonut marjamehua, syönyt pullaa ja kuunnellut niitä naisten juttuja.
 


Pyyhe oli ensin vuoden kalenterina keittiön seinässä ja sitten se siirtyi pyyhkeen virkaan joulun jälkeen. Kirppishamsteri onnistui hamstraamaan kirppikseltä tällaisen aivan käyttämättömän kalenteripyyhkeen 1,50 eurolla.Pellavapyyhe on  vuodelta 1966. Hamsteri ei ole onnistunut selvittämään kuka valmisti kalenteripyyhkeitä Suomessa ja milloin niiden valmistus on alkanut. Arveluni on se että niitä valmisti useampi yritys, Tampelallahan oli laaja painettujen pellavakankaisten pyyhkeitten tuotanto. Pyyhkeiden kuoseissa ja  tyyleissä on vaihtelua; alla olevasta tyylitellystä mallista realistisiin vihannesaiheisiin. Kirppishamsterilla kalenteripyyhkeet ovat ihan arkikäytössä pyyhkeinä.Kirppishamsteri tykkää arkisten esineiden kauneudesta ja  niiden herättämistä muistoista. Yksittäinen esine on kuin leivos Marcel Proustin romaanissa Kadonutta aikaa etsimässä, jossa leivoksen maku palauttaa lapsuuden muistot voimakkaina ja elävinä.

4 kommenttia:

 1. Just noin voi käydä: koska minäkin aika usein julkaisen blogissani vanhoja esineitä ja eilen valokuvan, se tuntuu aina herättävän monilla selviä muistoja. Ja mikä hassumpaa! Jos niitä vanhoja esineitä ei näe niitä muistoja ei välttämättä tulvi mieleen. Niinkuin eilen se valokuva toi monia muistoja mieleen.

  VastaaPoista
 2. No, mutta kuinkas sattuikaan! Syntymävuoteni pyyhe, olen saanut samanlaisen joskus lahjaksi ystävältäni. :D

  Olet oikeassa tuosta esineiden herättämästä muistoista. Vihreä Kilta tuo aina isäni ja lapsuuteni mieleeni.

  VastaaPoista
 3. Hyviä löytöjä olet taas tehnyt. Haluan antaa sulle "tunnustuksen" Käy hakemassa nappi blogistani ja jatka haastetta!

  VastaaPoista
 4. Nuo vanhat kalenteripyyhkeet on todella kivannäköisiä! Monet taitavat keräillä varsinkin oman syntymävuotensa pyyhkeitä. Harmi kun uudet kalenteripyyhkeet on aika rumia.

  VastaaPoista