lauantai 4. kesäkuuta 2011

Kolme keramiikkaesinettä 1960-luvulta: Anita Nylund, Aldo Londi ja Raija Uosikkinen

Viikonlopun kirpputorisaldo oli kolme keramiikkaesinettä. Ensimmäinen on ruotsalaisen Anita Nylundin  Vår lilla stad sarjasta käsinmaalattu Grönkvist gröna gurkor purkki ilman teak kantta. Se löytyi Fidan rompe hyllyltä 2 eurolla. Anita Nylundin (s.1931) suunnittelemia purkkeja valmisti Jie Gantofta 1960-luvulla.Purkkeja on usealla eri kuvituksella esim. Majas Mejeri, Söta Susies Syltbod, Frits Friska Fisk jne. Nyt se palvelee kynäpurkkina Ruotsissa nämä ovat varsin kysyttyjä esineitä ja kannellisten hinnat pyörivät 40-50 eurossa.



Toinen löytö on  italialaisen ja arvostetun keramiikkasuunittelijan Aldo Londin (1911-2003) Bitossin keramiikka studiolle, joka on Montelupossa, suunnittelema kynttilänjalka 1950-60 luvulta. Se maksoi 3,50€.Turkoosit ja siniset sävyt ovat hänelle tyypillisiä ja väriä kutsutaan Rimini Blu:ksi eli Riminin siniseksi. Ja eikö kynttilänjlka heijastelekin Välimeren värisävyjä. Londin esineet ovat moderneja, niiden pinta on vahvasti käsitelty ja rosoinen ja väri intensiivinen. Kynttilänjalan pohjaan on mustalla maalattu Italy ja sarjanumero. Londin työt ovat käsin koristeltuja.


Kolmas esine on ihan kotimainen  Raija Uosikkisen vuonna 1965 suunnitteleman  serikuva koristeen Pomona sarjan pienempi luumupurkki 8 eurolla . Vieressä on saman sarjan  isompi purkki appelsiini kuviolla. Arabia valmisti Pomonaa vuosina 1965-75. Koristetta käytettiin FA-tölkeissä. Kumpikin omistamani tölkki on ilman kantta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti