torstai 4. elokuuta 2011

Silhouettitaitelija Johan Leksell Ruotsista

Kirppishamsterin kamera lakkasi toimimasta ja se joutui takuuhuoltoon heinäkuuksi, siksi ei  oikein voinnut päivittää tätä blogia.  Elokuun ensimmäinen päivitys on Johan  Leksell, jonka silhoutteikuvia löysin 2 kpl Tuuloslaiselta kirppikseltä. Ennestään minulla oli yksi taulu parin vuoden takaa.


Johan  Leksell (1874-1932) syntyi Björkskogissa Västmanlandissa papinpoikana.Hän pääsi opiskelemaan Uppsalan yliopistoon lakia, mutta opinnot jäivät taiteellisten harrastusten takia. Hän teki saksilla silhuettikuvia ja rahoitti  leikkaamalla matkoja Euroopassa ja jopa Atlantin yli New Yorkiin ja takaisin.  1910-luvulla hän rahoitti matkansa Venäjälle, tapasi sattumalta Rasputinin ja teki erittäin onnistuneen silhuettikuvan hänestä ja  sen vuoksi Leksell esiteltiin hovissa.  Leksell sai useita työtarjouksia. Hän vietti koko elämänsä kiertelemällä polkupyörällä kulkurina usein uskollinen koiransa Kurre mukanaan.
Kaikki minun Leksellini maksoivat 5€ kpl. Ylin on vanhin ja sen signeeraus on tehty leikkaamalla. Kaksi alinta on signeerattu musteella ja ovat vuodelta 1918.

Alla lähikuva Kettu ja jänis nimisestä silhuettikuvasta , missä näkyy Leksellin hyvin taitava tekniikka, hän on huippumestari tässä lajissa. Johan  Leksell teki tuhansia töitä elinaikanaan, joilla hän maksoi elämisensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti