tiistai 29. maaliskuuta 2011

Lautasia,ruotsalaisia lautasia

Koska ilma oli mukava niin piipahdin kahdella työmatkalla olevalla kirppiksellä, niin kuin teen usein viikolla. Sehän oli kohtalokasta minulle. Hyllyllä oli 3 lautasta, hyväkuntoisia ja kauniita. Hintakin oli 1 euro kappaleelta.
Pohjaleima kertoi , että ne ovat Uppsala-Ekebyn valmistamia ja nimeltään. Smide. Ihan pakko ne oli ostaa, vaikka  ei ole mitään erityistä lautasen tarvetta -kauniisiin esineisiin syntyy himo.





Googlen avulla selvisi että Smide on Arthur Percyn (1886-1976) suunnittelema malli jota valmistettiin vuosna 1966-74. Minulla on luettavana Antik Världen lehden maaliskuun numero, jossa teemana Gefle ja mm. Arthur Percyn tuotanto. Hän oli yli 30 vuotta,  Geflen, joka oli osa Uppsala-Ekeby konsernia, muotoilija.Hän teki viimeisimmät työnsä Uppsala-Ekebylle vuosina 1962-66. Löytämieni lautasten malli on niitä viimeisiä hänen suunnittelutöitään. Percyn tunnettuja malleja ovat mm.Vinranka, Zebra, Lillemor, Hyacint,
Ne itselle mieluiset pikkuaarteet tulevat vastaan silloin kuin vähiten niitä odottaa, niinkuin tänään tavallisena tiistai-iltapäivänä.

2 kommenttia:

  1. Voi että kun tykkään sun noista faktatiedoista! Niin ja tykkään myös lautasista, olisin saattanut napata ne mukaani myös vaikken tarvi minäkään yhtään lautasta lisää... :D

    Kirpparilla poiketessa käy just noin, ne aarteet tulee juuri silloin kun niitä ei odota. (Niitä Riihimäen laseja odotellessa!)

    Kiitos muuten vastauksistasi koskien niitä laseja.

    VastaaPoista
  2. Hyvää faktatietoa todella. Onnea hyvälle löydölle. Lautasissa on joku outo veto...

    VastaaPoista