torstai 25. elokuuta 2011

Marjatta Metsovaara kangas ja Aarikan tölkit 1970-luvulta

Kirppishamsteri vain aikoi piipahtaa kirpputorilla, mutta kävi kuten usein käy ja löytyi kaunis kangas.
Se on Marjatta Metsovaaran  Tampellalle suunittelema lappipuuvillasatiini  kuosi nimeltä Pitsi 1970 luvulta. Neljän euron pala.


Kankaan parina sopii esitellä ne aiemmassa postauksessani mainitsemat äidiltä saadut Aarikan tölkit. Yksi   pieni ruskeavalkoinen raidallinen Riemuraita ja loput ovat Tuliaistölkkejä, sitä keskikokoa.

tiistai 23. elokuuta 2011

Hauska teak esine

Heinäkuinen kirppislöytö Tuuloksesta. Tämä tanskalainen tai ruotsalainen 1950-60 luvulta oleva teakista valmistettu lintuhahmo on oikeasti pullonavaaja.  Sen jalat ovat korkkiruuvi ja kun pään kiertää irti, sillä voi avata kruunukorkin. Olen nähnyt näitä avaajia ruotsalaisen Traderan sivuilla myynnissä. Tiikkisiä avaajia  on useina eri eläinhahmoina.
Tämä 2 euron kaveri oli harmahtava ja kulahtaneen näköinen, mutta teaköljyllä siitä tuli ihan toinen esine.
Kuvassa herra on orrella, vieressä rouva pöllö joka oikeasti on lautasliinateline ja lapsipöllöt, pippuri- ja suolasirottimet.


Teak materiaalina houkuttelee esiin eläinhahmoja jotka ovat suosittuja aiheita teak esineissä. Niitä on aina tanskalaisen Kay Bojesenin designklassikko apinasta näihin arkisempiin käyttöesineisiin.

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Siirtolapuutarha elämää

Kuopiossa vietttää Kirppishamsteri siirtolapuutarhaelämää joka kesä, vanhemmillani on ollut mökki  jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien. Sarjasta maailman ihanimmat paikat. Sateella voi tunnelmoida takkatulen loisteessa ja aurinkoiset hetket kuluvat puutarhassa hommaillessa. Tai tehdä sitä talkoo-osuutta äidin puolesta.Oman puutarhani useimmat kasvit ovat täältä peräisin. Nyt lähti mukaan korallikeijunkukkaa.





Ja  muutama kuva siirtolapuutarhan muistakin mökeistä.





Mummon perintö 1970-luvulta

Kirppishamsteri matkusteli Kuopion seudulla mökkeilemässä ja hamsterin äiti pakkasi mukaan tarpeettomia vanhoja Aarikan peltitölkkejä 1970-luvulta.  Lisäksi kyytiin lähti  mökillä käyttämättömänä pyörinyt puinen kynttilänjalka. Sen takana on pieni tarina: äitini vanhemmat ovat ostaneet sen 1970-luvulla isäni vanhemmille lahjaksi, kun he ovat menneet kylään toiseen mummolaani. Isänisän ja isänäidin kuoltua se tuli perintönä ja oli vuosikausia mökillä ikkunalaudalla. Kun äidinäitini kuoli jo vuonna 1973,  niin kynttilänjalka on jostain aivan 70-luvun alusta. Se on sorvattua puuta, 20 cm korkea, liukuvärjätty oranssilla ja pinkillä. Mummoni on varmaankin ostanut sen paikallisesta osuuskaupasta. Koskaan kynttilänjalkaa ei ole käytetty,  joten se on kuin uusi. Kynttilänjalka on juuri sitä aitoa rumankaunista 70-lukua.



Toisen kynttilänjalan Kirppishamsteri löysi eurolla kirppikseltä. Sitä myytiin 70-luvun jalkana mutta mitään todellista hajua ajasta ei ole. Jalassa ei ole leimoja, mutta tyyllisesti se  on 70-lukulainen.


perjantai 5. elokuuta 2011

Betonivaluhommia puutarhaan

Kirppishamsteri on tänä kesänä tehnyt betonivaluja kaksi kertaa ystävänsäkanssa. Se on hauskaa puuhaa ja kirppiksillä koetan nähdä sopivia muotteja. Yksi säkki maksaa viisi euroa ja siitä riittää monenlaisen esineeseen. Tässä on kitkentälaatta leveässä perennapenkissä. Sen tein pahvilaatikko muottiin, vahvistuksena  on kanaverkkoa ja kaunis lehtikuvio on raparperista muotin pohjalla.

Sammakolle pesä



Pienen 0,3 dl pakasterasia öljytään ruokaöljyllä ja pohjalla viinimarjan lehti .
Löysin 50 sentillä norsunmallisen silikonijääpalarasian jolla tein pieniä norsuja.

Arjen tuntematonta kauneutta: Wirkkalan tuoppi ja pelargoneja

Kirppishamsterin heinäkuun löytöjä ovat 2 kpl Tapio Wirkkalan suunittelemaa tuoppia 1960-luvun  puolivälistä.
Ne ovat Riihimäen lasin valmistamia  Pauligille sinappiastiaksi. 1950-60-luvuilla sinappia myytiin erilaisissa juomalaseihin pakattuna. Samoin kuin Viola sulatejuustoakin värillisissä "viola" laseissa.Ne olivat suosittu tapa hankkia talouteen juomalaseja. Tapio Wirkkala suunnitteli Pauligille muutaman lasimallin.

Eurolla designia tänäpäivänä.  Tuopit ovat kirppiksillä halpoja ja kovin elegantteja.


Kirppishamsteri haluaa esitellä tässä samalla muutamia puutarhan pelargoniaarteita.
Ensimmäinen pelargoni on Occold shield jonka taimia löysin kuinkas muuten kirppikseltä. Pidän kovasti sen kirjavista lehdistä ja korallinvärisistä kukista. Tämän lajikkeen on kehittänyt pastori Stanley P. Stinger Englanissa omassa Occoldin pappilan kasvihuoneessa 1970-luvulla.


Seuraava pelargoni on ruusunnuppupelargoni jonka alun olen saannut 22 vuotta sitten. Se on "Iita Pylkkönen" pelargonin  ensimmäisen haltijan mukaan. Iita Pylkkönen lähti sotaa pakoon Kannakselta Harlusta ja evakkokuormaan tuli myös tämä pelargoni mukaan. Alun sain Pylkkösen sukulaiselta.

.

Kolmas on kaunis Mårbacka, jonka alun taas eräs kirkkoherran rouva on saanut mukaansa Ruotsista.

Kupittaan Saven ruokalautasia


Kirppishamsterin eilinen kirppislöytö oli Kupittaan Saven (1921-69) syvät punasaviset lautaset. Ne ovat käsinmaalatut ja väritykseltään sekä muodoltaan hyvin pelkistetyt ja modernit. Lautasten pohjassa on signeeraus OLT/SS. OLT on Okki (Orvokki) Laine-Taiton signeeraus. Kaikki kuusi lautasta ovat virheettömiä ja maksoivat euron kappale. Kirppishamsteri tutki nettiä ja sen pohjalta kyseessä olisi astiasto johon on ainakin kuulunut leipä- ja matalialautasia.

torstai 4. elokuuta 2011

Silhouettitaitelija Johan Leksell Ruotsista

Kirppishamsterin kamera lakkasi toimimasta ja se joutui takuuhuoltoon heinäkuuksi, siksi ei  oikein voinnut päivittää tätä blogia.  Elokuun ensimmäinen päivitys on Johan  Leksell, jonka silhoutteikuvia löysin 2 kpl Tuuloslaiselta kirppikseltä. Ennestään minulla oli yksi taulu parin vuoden takaa.


Johan  Leksell (1874-1932) syntyi Björkskogissa Västmanlandissa papinpoikana.Hän pääsi opiskelemaan Uppsalan yliopistoon lakia, mutta opinnot jäivät taiteellisten harrastusten takia. Hän teki saksilla silhuettikuvia ja rahoitti  leikkaamalla matkoja Euroopassa ja jopa Atlantin yli New Yorkiin ja takaisin.  1910-luvulla hän rahoitti matkansa Venäjälle, tapasi sattumalta Rasputinin ja teki erittäin onnistuneen silhuettikuvan hänestä ja  sen vuoksi Leksell esiteltiin hovissa.  Leksell sai useita työtarjouksia. Hän vietti koko elämänsä kiertelemällä polkupyörällä kulkurina usein uskollinen koiransa Kurre mukanaan.
Kaikki minun Leksellini maksoivat 5€ kpl. Ylin on vanhin ja sen signeeraus on tehty leikkaamalla. Kaksi alinta on signeerattu musteella ja ovat vuodelta 1918.

Alla lähikuva Kettu ja jänis nimisestä silhuettikuvasta , missä näkyy Leksellin hyvin taitava tekniikka, hän on huippumestari tässä lajissa. Johan  Leksell teki tuhansia töitä elinaikanaan, joilla hän maksoi elämisensä.