maanantai 25. huhtikuuta 2011

Tampellan tyykejä ja erikoinen Arabian vaasi

  Kolme hienoa Tampellan kangasta löytyi kirppiksiltä.: kaksi niistä on lappisatiineja ja yksi tavallinen puuvillakangas. Rahaa paloi alle 10 euroa yhteensä. Kirppishamsteri tunnistaa vaikka unissaan lappisatiinin ja kun kangasta pyörittelee ja tutkii saumoja ja käänteitä löytyy yleensä hulpiosta Tampella teksti ja tekijän nimi tai painokuvion nimi.

Marjatta Metsovaaran ruskeasävyinen 1970-luvun lappisatiini oli ommeltu pussilakanaksi ja pussin molemmin puolin sitä kehystivät puuvillakaitaleet joita irrottelin ratkurilla ihanassa lämpöisessä auringonpaisteessa puutarhassa nauttien samalla lintujen laulukonsertista. Yhdestä 2 euron lakanpussista tuli kaksi isoa palaa kangasta.



Toinen lappisatiini on sininen verho myös  1970-luvun tyyliä.

.

Kolmas kangas on aiheeltaan syksyinen sieniä ja leppäkerttuja.Tampellan valmistama puuvillakangas on Pirkko Latvateikari-Valkaman suunnittelema. Netti ei paljon kerro suunnittelijasta kuin , että hän on porilainen käsityönopettja ja suunnitellut Finn-Helenille myös painokankaita.



Kirppishamsterin pitäisi kaivaa ompelukone esiin ja alkaa ompelupuuhiin, ihania kankaita kun on kertynyt ihan kiitettävästi.Kirppikseltä löytyi myös tällainen erikoisen näköinen Arabian vaasi. Pohjan kruunuleima viittaa  1960-luvulle. Maljakon kuvio Calypso ja sen on suunnitellut Esteri Tomula vuonna 1967. Maljakon malli on hassu tuollainen lankarulla.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Arabian muki iltateelle:Gunvor Olin-Grönqvist ja muita

 Iltatee on kiva juoda mukista ja Kirppishamsterilla on useita erilaisia eri mielentiloja varten. Erityisen hyvää tee on, kun sitä juo rapuilla istuen ja omaa pientä puutarhaa ihaillen.
Kirppikseltä löytyi  Arabian muki jollaista Kirppishamsteri ei ole aiemmin nähnyt.  Pohjassa lukee design Gunvor Olin-Grönqvist ja Sauna. Tyylistä päätellen se on 1980-luvulta. Olin-Grönqvist työskenteli Arabialla vuoteen 1993 asti. Tämä muki on kuin uusi ja joku miettii hintaa niin vähemmän kuin tarjousmuumimuki marketissa. Googlettamalla löytyi kuva maitokannusta joss on sama koristeaihe. Olisiko lienee kysymys mukien ja kannun yhdistelmästä joka on tarkoitettu mehuntarjoilua varten saunomisen lomassa?




Saunomiseen liittyen on  Olin-Grönqvist suunnittelut 1960-luvulla Löylymukit; usean mukin sarja joka kuvaa saunovaa perhettä.Näitä ei hamsterilla vielä ole.

Pari vuotta sitten niinikään kirppislöytönä  hamsteri hamstrasi käsinmaalatun Gunvor Olin-Grönqvistin mukin joka on Kirppishamsterin mielestä erittäin kaunis.Olin-Grönqvist suunnitteli useamman koristeaiheen käsinmaalattuihin haarikoihin, kuten niitä Arabian  Taideteollisuusosaton esineet luettelossa kutsutaan ja  voimakas sininen väri on niissä tyypillinen. Muki on malliltaan GOG 00 ja siihen mahtuu 0,5 dl.


Ihan tuntematon koristelu on  kahdessa Arabian Kesti mukissa jotka löytyivät viime tammikuussa kirppikseltä parilla eurolla. Väritys ja koristelu viitttaa samaan aikakauteen kuin tuo ensimmäinen Olin-Grönqvistin muki.Mukeja joiden pohjassa lukee Kesti on tehty monella eri kuviolla ja mm. yritysten ja yhdistysten mainosmukiksi. Saman mallinen kuin muki on myös Kesti- kahvikuppi ja mukin kuin kupin on suunnitellut Göran Bäck vuonna 1968. Arabialla on erikseen Kesti-tuoppi, jossa vaaleanruskealla pohjalla on ilomielinen ihmishahmo  ja oluenjuonnista kertova värssy.

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Décembre ja Marimekko

Viikolla Kirppishamsteri sai hamstrattua 5 eurolla punaisen Décembren salaattikulhon. Viime kesänä hamsteri kävi Loviisan vanhan rakentamisen päivillä, joka on aivan ihana tapahtuma kaikille jotka pitävät vanhasta ja siellähän on pihakirppis poikineen  osana tapahtumaa. Eräältä tällaiselta löytyi punaiset Décembren salaatinottimet eurolla. Nyt on  kesän grillaushetkiin on salaatille tarjoiluvälineet.

Mikä on Décembre? Marimekon Armi Ratia perusti yrityksen v. 1970 erilaisten sisustavaroiden ja Marimekon markiisikassien  suunnittelua ja markkinointia varten. Décembren pääsunnittelija oli Ristomatti Ratia. Tunnetuimpia tuotteita ovat Palaset tuotteet, klassinen Mari olkalaukku (1971). Vuonna  1983 Décembren toiminta itsenäisenä yrityksenä loppui ja toiminnasta jäi jäljelle Sulkavan laukkutehdas, jonka yhteydessä on muuten hyvä tehtaanmyymälä.

Kirppishamsteri on hamstarnnut erilaisia Décembren muovituotteita, joita  yritykselle valmisti porilainen
Karhumuovi oy. Décembren tuotteissa on aina yrityksen nimi, mistä ne erottaa uudemmista samankaltaisista.


Henkarit ovat ihan arkikäytössä vaatehuoneessa.


Décembre teetti peltitölkkejä ja tarjottimia GWS:llä ja aiemmissa postauksissa on näkynytkin tämä  sinivalkoinen tölkki, mutta laitetaan se vielä kerran , jotta on esimerkki peltitavaroita.


Kirppishamsterilla on 3 kpl Palaset kirjahyllyn osaa ja ne sopii hyvin Lundian peruskirjahyllyyn, jossa käytän niitä lehtien ja kirjasten säilutykseen.  Décembren  tuotteet ovat olleet vielä toistaiseksi edullisia muutaman  euron kappale, paitsi Palaset kirjahyllyn osat..

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Lauantai-aarteet: Arabiaa, ruotsalaista ja tanskalaista keramiikkaa

Tänään teimme ystäväni kanssa kirppishamstraus retken  neljään eri kirppikseen hieman kauempana omasta asuinkunnasta. Kumpikin teki mieluisia löytöjä. Kirppishamsterille tuntemattoman ruotsalaisen Deco keramikfabrikin  Helsingborgista 3 ruskeaa käsinmaalattua tuoppia 30senttiä kappale. Netin tietojen mukaan tehdas on toiminut 1950-luvulta 1980 luvulle. Tyylillisesti tuopit ovat 1970-lukua. Eikä niitä juuri ole käytetty kun löytyy paperitarrat pohjasta. Tuoppien vieressä on tanskalainen  Knabstrupin  purkki jossa on luonnonkorkki 3 € löytö.





Kotimaista Arabiaa tuli vastaan, hamsteri sai kauan kaipaamansa Kosmos sarjan teekuppien pullalautaset 2 kpl kohtuullisen hintaan 7,50€ kpl ja laatu vielä priimaa. Toinen hauska löytö on peini sininen maustepurkki jonka toisella reunalla lukee kaneli ja toisella kanel. Purkki on Francesca Mascitti Lindhin vuonna 1960 Arabian taideosaston piensarjatuotantoon valmistama. Materiaali on samotti, joka on poltetulla ja jauhetulla keramiikalla karheutettua massaa. Purkin pohjassa on kohokirjaimin Arabia ja suunnittelijan nimikirjaimet FML. Francesca Mascitti Lindh s. 1931 on italialaissyntyinen suunnittelija joka opiskeli taideteollisessa oppilaitoksessa Suomesa 1949-52 ja aloitti Arabiassa 1955. Purkkiin kuuluu korkista tehty kansi joka hamsterin ostamasta puuttui. Näitä maustepurkkeja on eri värisiä.





Kirppishamstrausretki päätettiin tuoreisiin munkkirinkilöihin ja oikeaan kotitekoiseen simaan kahvilassa.

Loppuun vielä alkuviikon retrolöytö 4 kpl kauniita pikkuliinoja  vahvaa puuvillaa yhdellä eurolla.

keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Nanny Stillin Grappo ja ja vähän teakia

Kirppishamsterin päivän löytö oli neljä kappaletta  Riihimäen lasin valmistamia ja Nanny Stillin suunnittelemia Grappo leipälautasia. Kirkkaiden lautasten kappalehinta oli 70 senttiä.Grappoa valmistettiin vuosina 1967-1973.
Nanny Still  suunitteli Riihimäen Lasille useita laajoja astiakokonaisuuksia, johon kuului juomalaseja, lautasia, maljakoita ja Grappo on yksi niistä. Kirppishamsteri oli löytänyt vuosi sitten 4 kpl samanlaisia sinisiä Grappo-lautasia  myös muutamalla eurolla . Hamsteri olisi ikionnellinen jos vastaan tulisi kirppiksellä muitakin Grappo-sarjan astioita. Kirppishamsterilla on yksi iso, sininen Stillin suunittelema  Riikinkukko (suunniteltu vuonna 1969) lautanen joka sopii mainiosti noiden Grappo lautasten kanssa tarjoiluastiaksi.



Nuo kirkkaat lautaset ovat ruotsalaisella 1960-luvun teak tarjottimella. sen on valmistanut Jie Verkstad.
Nykyään se on  toimii Jie-Gantofta Keramik nimellä, valmistaen koriste-esineitä keramiikasta. Puuesineiden valmistaminen loppui yritykseltä 1960-luvun puolivälissä.Kaunis teak tarjotin oli 3,50€ löytö.

Päivän kolmas löytö oli ensimmäinen sinivuokon nuppu tuossa meidän takametsikössä, kun kävin koirien kanssa iltalenkillä. Samaan aikaan kurjet huutivat metsikön takaisella pellolla -vahva kevääntuntu.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Kirppishamsterin viikonloppuhamstraukset

Lauantaina Kirppishamsteri teki  sellaisen perusteellisen kirppiskiertueen ja mukaan tarttui sitä sun tätä.
Sarviksen Majuri-henkaria ja Katrilli-sarjan matalaa neliskanttista oranssia ruokalautasta.Sarvis ansaitsee oman postauksensa kun sopiva hetki koittaa. Kierroksen suurimpia löytöjä oli hyväkuntoinen talonpoikais tuoli 1800-1900-luvun vaihteesta. Se on tehty puunauloilla, alkuperäisvärinen ja tyylillisesti biedermeieria jäljittelevä.Tuolin hinta oli kohtuullinen 30€.

Tuolin pohjaan on kirjoitettu  lyijykynällä vanhanaikaisella käsialalla Elli Järvinen Lapinlahdenkatu 14 B 34 puh. k. 31082 ja sarjanumero. Tuoli on ilmeisesti merkattu sota-aikana evakointia varten. Kirppishamsterista on kiehtovaa jos esineessä on merkintöjä, silloin voi kuvitella sen omistajan kohtaloa.. Onko Elli ollut maalaistyttö joka on muuttanut Helsinkiin  töihin, avioitunut ja asunut Lapinlahdenkadulla? Tuoli on lähtenyt aikoinaan kotoa mukaan  kalusteeksi. Onko se Ellin isän tekemä, näkikö hän jossain herrasväen salissa biedermeier kaluston ja ihastui siihen? Kun Elli on jäänyt Helsinkiin niin tuoli on siirtynyt palveleman keittiön tuolina. Koska Elli Järvisellä on kotipuhelin , niin tuohon aikaan hän on ollut keskiluokkaan kuuluva henkilö. Puhelin oli tuolloin 1930-40 luvuilla kallis hankinta.





Toinen hamstrauslöytö on 1950-luvun hedelmäkori 10 eurolla, juuri sitä himoitsemaani veneenmuotoista mallia, mustaa rautalankaa ja kahvoissa valkoiset muovinauhapunokset.Toisessa päässä tukijalkana on musta puuhelmi. 



torstai 7. huhtikuuta 2011

Chymos purkit

Lappeenrannassa toimi Saimaan rannalla Chymoksen  tehtaat. Chymos perustettiin 1906 ja se siirtyi Lappeenrantaan 1922. 1990-luvulla  Fazer osti sen. Chymoksen tunnetuimpia tuotteita olivat  Marianne ja Julia karamellit. Tehdas valmisti myös mehuja ja hilloja, tarkoittahan tehtaan  kreikkalainen nimi juomaa.

Vuonna 1962 suunnitteli  Ulla Procopé  hillopurkin, mesimarjahillolle. Purkkia valmisti Arabia.
Näitä pieniä purkkeja on sekä sinisiä että ruskeita.



Kirppishamsterilla on tuollainen sininen hillopurkki. Chymoksella on myös kauniita peltipurkkeja, ruskea- ja keltapalloiset ovat Julia karamellien purkkeja ja tuttuhan on myös punavalkoraitainen Marianne karamellien purkki.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

"Sä olet mun armain, sä olet minun Bambi"

Kirppishamsteri löysi kirppikseltä  vanhan, pienen bambikynttilän, samanlaisen kuin hänellä oli ollut lapsena 60-luvun alussa, mutta joka oli kadonnut maailman tuuliin vuosikymmenten saatossa. Alkuperäinen kynttilä oli lahja Hokan mummolta, kun muutimme pois naapurista. Hän oli Kirppishamsterin hoitotäti  kun hamsteri oli aivan pieni. bambi oli pienenä tärkeä ja palveli Barbien lemmikkieläimenä leikeissä.


Hokan mummo asui tuossa keltaisessa pienessä mökissä ja Kirppishamsterin oli turvallista kipaista jo pienenä tien yli Hokan mummon luokse. Mummo opetti tekemään oikeaoppisia virpomavitsoja joissa oli silkki- ja kreppipaperikukkasia ja  karjalaiset virpomaluvut itse virpomista varten. Hamsterin perinteeseen kuuluu, virpominen palmusunnuntaina, mutta palkka saadaan vasta pääsiäispäivänä.  Hokan mummo hoiti lasten jalkoihin tulleita nokkosenpolttamia "ootekolonilla" eli sillä perinteisellä Eau de Golognella eli kölninvedellä. Ja aina se auttoi varsinkin jos vielä sai karamellin lisäksi.  Vuosi sitten huhtikuussa  Hamsteri oli syntymäkulmillaan ja otti valokuvan Hokan mummon mökistä. 



Hokan mummu asui  pienessä nyt ulkoasultaan  nykyaikaistetussa keltaisessa mökissä. Vanhan kotitie on muutoin säilynyt entisellään, vain vanhat talot on peruskorjattu.

Kirppishamsterin pesässä asuu kaksi muutakin bambia jotka ovat löytyneet kirpputorilta.
Eteisessä on bambi kaverinaan pupu, kumpikin on koirien valopantojen naulakkona. löysin ne eurolla Kontista. Aitoa Ikeaa takana olevan tarran mukaan 1994 suunniteltu malli ja puinen bambi tehty käsin Sri Lankassa.



Toinen bambipari on jo aikuinen kaurispari keittiön seinässä, kirppislöytö viime vuodelta. Se on näkynyt aikaisemmassakin postauksessani. Seinäkoristeen iästä on mahdoton sanoa mitään, mutta hengeltään ja tyyliltään se on 1960- lukulainen.




Bambit ovat hellyyttäviä, ja nykyään suosittu aihe koriste-esineissä ja erilaisissa printeissä